fredag den 5. marts 2010

Alaskas geografi er stor

Alaska er lige så stor som en femtedel af de 48 sammenhængende delstater i USA, eller hvad der svarer til England, Frankrig, Italien og Spanien tilsammen. Fra øst til vest (inklusive Aleuterne) er Alaska 3.840 kilometer. Alaska er næsten lige så tæt på den japanske kyst som på den amerikanske østkyst.

Fakta om Alaska
Indbyggertal
: 625.000.
Hovedstad: Juneau.
Største by: Anchorage.
Areal: 1.460.158 km².
Højeste punkt: Mount Denali (McKinley ) 6.194 meter.
Delstat i USA: 1959.

"As for the hardship, it cannot be conveyed by pointed page or word of mouth. No man may know who has not undergone. And those who have undergone, out of their knowledge, claim that in the making of the world God grew tired and when He came to the last barrowload, "just dumped it anyhow," and that was how Alaska happened to be."
Jack London, Gold Hunters of the North, Revolution and Other Essays, 1910.

Alaska har lige så meget kystlinje som de sammenhængende 48 amerikanske delstater. Nordamerikas højeste bjerg, Mount McKinley (Mount Denali), med 6.194 meter er ikke Alaskas eneste høje bjerg. Ni af USAs 16 højeste bjerge findes i Wrangell-St Elias National Park. Og 17 af de 20 højeste bjerge i USA findes i Alaska. Der er 39 bjergkæder i Alaska, hvoraf Chugach-, Kenai-, Talkeetna-, Aleutian-, Tordrillo- og Alaska-bjergkæderne alle er synlige fra Anchorage.

Aktive gletsjere i Alaska
Alaska er et af de få steder i verden, hvor man kan se aktive gletsjere i større målestok. Alaska har mere end 100.000 gletsjere og isbræer, der dækker 74.000 km² eller 5% af staten, et område svarende til det dobbelte af Danmarks størrelse. Gletsjerne indeholder tre fjerdedel af Alaskas ferskvand.

Søer, skove i Alaska
Alaska har mere end 3.000 floder og mere end tre millioner søer, der er større end otte hektar. En af dem, Lake Iliamna, er Nordamerikas næststørste ferskvandssø. USAs to største nationalskove ligger i Alaska: Tongass i det sydøstlige dækker 68.000 km² (en halv gang større end Danmark), og Chugach i det sydcentrale Alaska dækker 20.000 km² eller halvdelen af Danmark.

Vulkaner
Alaska har mere end 100 vulkaner og vulkanområder, der har været aktive inden for den seneste halve million år og mere end 40, der har været aktive i historisk tid. Alaskas vulkaner udgør 80% af alle aktive vulkaner i USA og 8% af alle aktive vulkaner på jorden over vand.
Aleuterne har 80 vulkaner, hvoraf de 44 er aktive. Mount Spurr, kun 125 kilometer vest for Anchorage, var senest i udbrud i 1992 og dækkede byen med aske.

Af alle USAs 50 stater rangerer Alaska som nr. 48 i indbyggertal (625.000) - kun Vermont og Wyoming har færre indbyggere - og Alaska er sidst, når det gælder indbyggere per km². Derimod er det den største i areal. På alle måder et kontrasternes land. Det er Alaska og det som en rejse til Alaska vil byde på.

"The future is bound to be a bright and useful one. You are no longer an Arctic frontier. You constitute a bridge to the continent of Asia and all of its people."
Sagt af præsident Dwight D. Eisenhower.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar