mandag den 8. marts 2010

Yukons historie

De første spor af mennesker i Yukon går tilbage til den seneste istid. Det meste af Nordamerika var dækket af isen, men i mindre lommer, bl.a. ved Porcupine River og ved Old Crow i Yukon-området, er der spor efter jægere/samlere. Jægere fra Sibirien fulgte deres bytte over Bering-landbroen og blev de første First Nation til at befolke Nordamerika for mere end 20.000 år siden.

Indtil midten af 1800-tallet levede de oprindelige folk uden påvirkning udefra. I 1840 rejste Robert Campbell som den første hvide mand i det indre Yukon ad Pelly River. Det var begyndelsen på en dramatisk ændring for landet og de folk, der havde beboet det. Campbell byggede Fort Selkirk i 1848, hvor Yukon River og Pelly River mødes, for at kontrollere pelshandlen for Hudson’s Bay Company.

Efter de første pelsjægere og pelshandlere kom katolske og protestantiske præster, derefter lykkejægere i deres jagt på det gyldne metal. I 1896 blev der fundet guld ved Klondike, og en folkevandring mod nord begyndte. I sommeren 1898 boede der mere end 40.000 personer i Dawson og Klondike-området. Det blev nødvendigt for den canadiske regering at reagere og sørge for ro og orden. Yukon Field Force blev udstationeret ved Fort Selkirk, og Northwest Mounted Police begyndte at patruljere i det enorme område.

"There was a flu epidemic that year and there were many deaths, especially among the halfbreeds and Indians, but there could be no burials until the weather moderated. The frozen bodies were stacked in the undertaking parlour. Indeed, the winter’s graves always had to be prepared in the fall, when the ground could be easily worked. As more people died during the winter than during the summer, there were always a good many standing open ready for the season".
Laura Beatrice Berton i "I Married the Klondike" fra begyndelsen af 1900-tallet.

I begyndelsen af 1900-tallet blev der fundet guld ved Nome i Alaska, og mange søgte videre, hvorved Yukon gled tilbage i sin Tornerosesøvn. Landet blev først vækket igen i 1942 af amerikanske soldater og ingeniører, der anlagde Alaska Highway.

Ti historiske øjeblikke i Yukon
1848 Robert Campbell bygger den første handelsstation ved Fort Selkirk.
1896 George Carmack, Dawson Charlie og Skookum Jim Mason finder guld ved Rabbit Creek.
1897/98 40.000 lykkejægere finder vej til Klondike.
1898 Yukon bliver udskilt som selvstændigt territorium.
1910/11 I vinteren udspilles en af de mest dramatiske episoder i det nordlige Canadas historie: "Historien om den forsvundne patrulje". Fire Royal Canadian Mounted Police folk mister orienteringen og livet i den barske vinter.
1942 Alaska Highway anlægges, og Yukon forbindes over land med resten af Canada.
1952 Alaska Highway og Klondike Highway overtager trafikken fra Yukon River, og den sidste hjuldamper sejler på floden.
1979 Dempster Highway åbnes - den eneste canadiske landevej der krydser Polarcirklen.
1993 Officielle repræsentanter fra den canadiske regering, fra Yukon territoriet og fra fire af de 14 First Nations i Yukon underskriver en aftale om de oprindelige folks ret til landområder.
2007 Whitehorse er vært for Canada Winter Games.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar