tirsdag den 9. marts 2010

Yukon: Fakta og geografi

Et område ti gange større end Danmark og der bor færre mennesker end i Holstebro by. Det er Yukon i det nordvestlige hjørne af Canada. Her er vildmarken en del af hverdagen og hele tiden tæt på.

Fakta om Yukon
Indbyggertal:
31.000.
Hovedstad: Whitehorse.
Største by: Whitehorse.
Areal: 483.414 km².
Højeste punkt: Mount Logan 5.959 meter.
Status som territorium i Canada: 13. juni 1898.

Yukons geografi
Yukon ligger som en ligebenet trekant klemt inde mellem Alaska mod vest, afgrænset af den 141. længdegrad, og naboterritoriet Northwest mod øst. Mod syd ligger British Columbia og mod nord Beaufort Sea.

Yukon er en sub-arktisk region, der ligger nord for 60. breddegrad, eller hvad der svarer til nord for Oslo og Stockholm. Yukon territoriets vigtigste flod er Yukon River, der gennemskærer og dræner halvdelen af territoriet.

Yukon er elleve gange større end Danmark, men udgør stadigvæk "kun" en 1/20 af Canada. Territoriet har færre indbyggere end Holstebro, og der er stadig langt mellem husene, da 2/3 bor i territoriets største by, Whitehorse. Det giver befolkningen, og alle andre, mange muligheder for at opleve vildmarken, når naturen kalder.

Tre procent af Europa klassificeres som vildmark, og cirka halvdelen af jordkloden får samme betegnelse, men for Yukons vedkommende er det 80 procent af territoriet.

De syv højeste bjerge i Canada findes i Yukon, og i det sydvestlige Yukon er det muligt at se vulkanaske fra et vulkanudbrud for 1.300 år siden. Hvor vejen skærer sig gennem landskabet, eller hvor floderne har eroderet, kan man se en sortgrå askestribe under muldlaget.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar